DET HÄR ÄR BROGÅRD

Brogård är en gård i Jämtland, i Lits utkant mellan Östersund och Åre. När gården stod klar 1904 var den ett skrytbygge med drängar på fälten och pigor i köket. Namnet fick gården av den bro som ledde över till kyrkan och band samman den norra och södra bygden. Men timret som flöt längs Indalsälven fastnade i bron och och flottarna brände ned den. Resterna av bron flöt bort eller sjönk till botten. Och gårdens herre vinglade till i sin eka och även han sjönk till botten. Och efter det sjönk även gården, som styckades upp till lägenheter och förföll.
På 70-talet återvände Cia Stockfelt och Ulf Hagström till Jämtland och ägnade sina liv åt att återskapa Brogård. Hästar i hagarna, får på ängarna, barn och katter och hundar och grannar. Det var Cias morfar som byggde upp Brogård och det är hennes barnbarn som nu använder Brogård för att måla, bygga och ta vara på livet. Och det är så vi vill använda Brogård med och för andra i länet.

Brogard_fotox2


IDEELLA FÖRENINGEN BROGÅRD

Juli 2022 startade vi den ideella föreningen Brogård, för att använda gården som en bas för de kulturprojekt vi vill driva i länet. Vi vill verka för att öka tillgängligheten till konst, för och med alla i "vinterlänet" Östersund, där fokus tycks ligga på vintersport och fotboll. Vi inleder vår verksamhet i liten skala, genom att hålla workshops med barn i Lit, genom att vara värd för en grupp kulturarbetare från Stockholm som ska skriva om sin konst utifrån rasifiering och mellanförskap, genom att tillsammans med ideella föreningen Professor Apa driva workshops för barn i Östersund, och helt enkelt genom att använda gården för våra arbeten. Välkomna!

brogard_spegling

BROGÅRDS STYRELSE

Po Hagström, ordförande
Fredrik Andersson, kassör
Malin Nord, sekreterare
Mer om oss
HÄR

map


KONTAKT OCH ÖVRIG INFORMATION

Organisationsnummer:
802540-2374

Kontakt:
Använd vårt kontaktformulär HÄR

Adress:
Brogårdsvägen 48
836 91 Lit

Post och fakturerings -adress:
Brogård
C/o Po Hagström
Trädskolevägen 22
120 48 Enskede gård

Karta till Brogård:
Brogård på Eniro
LÄNK

Användande:
Ritningar över huset och gården finns HÄR
Möjligheter att hyra Brogård via AirBNB
LÄNK